artikel
Met de komst van een nieuw tekenseizoen moeten artsen zich bij patiënten met meningo-encefalitis bewust zijn van het risico op teken-encefalitis (TBE), met name na een tekenbeet. Dat staat in een artikel in Eurosurveillance, dat de tweede gerapporteerde Nederlandse patiënt met teken-encefalitis beschrijft (2017; online 16 maart). Deze patiënt werd waarschijnlijk besmet op de Sallandse Heuvelrug.
Begin juni 2016 ging de eerst bekende patiënt met TBE naar de huisarts in de buurt van de Utrechtse heuvelrug (Euro Surveill. 2016; online 18 augustus). Bij deze patiënt werd TBE ontdekt 5 dagen nadat het RVIM bekend maakte dat in dit gebied teken besmet waren met het 'tick-borne'-encefalitisvirus (TBEV), en er om deze reden hierop getest werd. Ongeveer op hetzelfde moment was er in de provincie Overijsel een tweede patiënt met TBE, schrijven Weststrate et al. nu in Eurosurveillance.
De patiënt, een 44-jarige man die via het werken in de tuin en activiteiten als joggen en wandelen regelmatig in contact kwam met teken, werd in het ziekenhuis opgenomen vanwege tinnitus, hoofdpijn, braken en spierpijn. Na een onsuccesvolle behandeling met het antibioticum ceftriaxon en het antivirale middel acyclovir overwogen artsen na een lumbaalpunctie meningo-encefalitis. En omdat het RIVM-rapport eveneens melding maakte over de aanwezigheid van TBEV op de Sallandse Heuvelrug, testten zij ook op antilichamen tegen TBEV. Met positief resultaat. Inmiddels knapte de patiënt op na behandeling met doxycycline, hoewel hij last bleef houden van tinnitus.
Volgens de onderzoekers is het risico groot dat de patiënt de ziekte heeft opgelopen op de Sallandse Heuvelrug, maar het definitief bewijs hiervoor kan niet geleverd worden vanwege het ontbreken van genetisch materiaal van het virus. Zij stellen verder dat de 2 gerapporteerde casussen mogelijk wijzen op een groter aantal ongediagnosticeerde patiënten met TBE in Nederland.
Reacties