Therapie van HIV-infectie: hoe snel en hoe krachtig?

Klinische praktijk
H.J.M. ter Hofstede
D.S.C. Telgt
P.P. Koopmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:201-4
Abstract

Dames en Heren,

Sinds de introductie, eind jaren negentig van de vorige eeuw, van antiretrovirale combinatietherapie voor de behandeling van infectie die is veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV), is het beloop van deze ziekte sterk veranderd. Met deze combinatie van geneesmiddelen is de replicatie van HIV vrijwel volledig te onderdrukken, met als gevolg een sterke vermindering van de sterfte en morbiditeit in Europa, Noord-Amerika en Australië.1

De huidige behandeling bestaat uit een combinatie van ‘reverse transcriptase’-remmers (RTI's) en proteaseremmers (PI's). Deze zogenaamde hoogactieve antiretrovirale therapie (HAART) bestaat meestal uit 2 RTI's en 1 PI. Er bestaan 2 soorten RTI's: de nucleosideanalogen (NRTI's) en de niet-nucleosideanalogen (NNRTI's); meestal worden in HAART 2 NRTI's gebruikt.2 Een overzicht van de in Europa beschikbare middelen is weergegeven in tabel 1.

In de richtlijnen die tot nu toe in Nederland worden toegepast, wordt geadviseerd met therapie te beginnen als het aantal…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Algemeen Interne Geneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Mw.H.J.M.ter Hofstede, assistent-geneeskundige; mw.D.S.C.Telgt en dr.P.P.Koopmans, internisten.

Contact mw.H.J.M.ter Hofstede (h.terhofstede@aig.azn.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties