Teleurstellende resultaten van achterste reefplastiek bij de behandeling van incontinentia alvi

Onderzoek
J.W. Briel
W.R. Schouten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:23-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventarisatie van de resultaten op langere termijn van achterste reefplastiek bij de behandeling van patiënten met fecale incontinentie.

Opzet

Retrospectief onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt.

Methoden

Aan de hand van een telefonische enquête werd het uiteindelijke functionele resultaat van achterste reefplastiek bepaald bij 37 patiënten die deze operatie ondergingen in de periode 1984-1992.

Resultaten

De mediane duur van de nacontrole bedroeg 38 maanden (uitersten: 4-94). Een jaar na de operatie waren 24 patiënten (65) continent voor ontlasting. Bij 22 patiënten was dit effect binnen een half jaar merkbaar. Bij 7 patiënten (29) ontstond in de loop van de tijd wederom incontinentie. Bij 13 patiënten (35) was het resultaat van meet af aan teleurstellend. Het uiteindelijke succespercentage bedroeg derhalve 46. Het resultaat van de behandeling was onafhankelijk van de oorzaak van de incontinentie.

Conclusie

Voor de meeste patiënten met fecale incontinentie biedt achterste reefplastiek weinig of geen uitkomst. Het is de vraag of andere methoden van behandeling, zoals fysiotherapie en dynamische M. gracilis-plastiek, wellicht de voorkeur verdienen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Heelkunde, Dr.Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

J.W.Briel, co-assistent; dr.W.R.Schouten, chirurg.

Contact dr.W.R.Schouten

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties