Suïcidaliteit bij volwassenen

Organisatie van zorg
21-06-2020
Remco F.P. de Winter en Derek P. de Beurs

Het gaat niet goed met de economie en daardoor valt een stijging van de suïcidecijfers te verwachten. Welke preventiemaatregelen hebben we tot onze beschikking? En wat kan de overheid doen?

Samenvatting

Suïcidecijfers lijken te worden beïnvloed door de economie. In Nederland zagen we de laatste 10 jaar vooral fluctuatie bij mannen. De COVID-19-pandemie zal waarschijnlijk een negatieve impact hebben op deze fluctuatie. Er zijn nog geen betrouwbare voorspellers voor suïcidaliteit, maar er zijn ontwikkelingen die tot betere voorspelling kunnen leiden. Voorbeelden daarvan zijn de inzet van ‘big data’ en ‘machine learning’, in combinatie met een netwerkbenadering waarin psychopathologie als een complex dynamisch systeem wordt gezien. Beter differentiëren van suïcidaliteit kan de klinische praktijk helpen om behandeling en preventie op maat aan te bieden.

Suïcidaliteit is een multifactorieel, complex fenomeen dat zich ook buiten de ggz uitstrekt. De laatste jaren zijn verschillende preventiestrategieën en onderzoekslijnen gestart die zich richten op deze complexiteit, waardoor suïcidaliteit nu beter te behandelen en te begrijpen is. Stichting 113 zelfmoordpreventie heeft hierin een belangrijke bindende en aanjagende functie.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing