Stuk voor stuk succesverhalen

De valkuil van preoperatieve chemotherapie bij een irresectabel coloncarcinoom
Commentaar
29-06-2020
Eric C.T. Geijteman, Ferry A.L.M. Eskens en Hans M. Westgeest

Bij het lezen van de klinische les van Luuk Drager en collega’s was onze gezamenlijke gedachte: elke patiënt met een primair irresectabel coloncarcinoom kan worden genezen door een complete resectie van de tumor na chemotherapie. En dat is nu juist de valkuil van dat artikel.

Eerst belichten wij de positieve kant van de klinische les elders in het NTvG.1 Bij 2 van de 3 patiënten was aanvankelijk sprake van een irresectabele tumor en dus van een ongeneeslijke ziekte. Dankzij chemotherapie en de hierop volgende chirurgische verwijdering van de tumor was het mogelijk om deze patiënten in opzet curatief te behandelen. Beide patiënten waren 4 jaar na de operatie nog steeds in leven, waarschijnlijk met een goede kwaliteit van leven. Dit is een prachtig resultaat en dat verdient zeker aandacht.

Maar dan de valkuil: de casussen zijn stuk voor stuk succesverhalen. Deze successen kunnen ertoe leiden dat de combinatie van chemotherapie en een operatie bij patiënten met een irresectabel T4-coloncarcinoom vaker toegepast gaat worden in de dagelijkse praktijk. We zijn als zorgverleners namelijk heel goed in het omarmen van potentieel veelbelovende interventies. Er zijn genoeg voorbeelden van medische interventies die (te) snel in de dagelijkse praktijk zijn ingevoerd, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing