Stijging van het aantal opnamen wegens hartfalen in Nederlandse ziekenhuizen in de periode 1980-1992

Onderzoek
J.B. Reitsma
A. Mosterd
R.W. Koster
F.J.L. van Capelle
D.E. Grobbee
J.G.P. Tijssen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:866-71
Abstract

Samenvatting

Doel

Het bepalen van de trend in het vóórkomen van ziekenhuisopnamen wegens hartfalen.

Opzet

Inventariserend.

Plaats

Nederlandse algemene en academische ziekenhuizen.

Methode

Analyse van gegevens, verkregen van de Landelijke Medische Registratie, over ziekenhuisopnamen wegens hartfalen in de periode 1980-1992, waarbij de diagnosen ‘hartdecompensatie’, ‘hartziekten ten gevolge van hypertensie’ en ‘myocarddegeneratie’ werden samengevoegd volgens de International Classification of Diseases (ICD) Clinical Modification (CM). Voor de onderzochte periode gold de ICD-9 CM.

Resultaten

Het aantal opnamen wegens hartfalen steeg in de periode 1980-1992 van 14.441 tot 24.368 per jaar, een stijging van 69 bij zowel mannen als vrouwen. Het voor de leeftijd gestandaardiseerde opnamecijfer steeg bij mannen met 43 en bij vrouwen met 30. De kans op opname nam sterk toe met de leeftijd. Van de in 1992 opgenomen mannen was 89 ouder dan 60 jaar en 63 ouder dan 70 jaar. Bij vrouwen was dat respectievelijk 94 en 79. De leeftijdspecifieke opnamecijfers namen gedurende de onderzoeksperiode in alle relevante leeftijdsklassen toe. De oudere leeftijdsklassen lieten de grootste stijging zien. De gemiddelde verpleegduur in 1992 was voor mannen 14 en voor vrouwen 17 dagen.

Conclusie

De belangrijkste oorzaken voor de stijging in het aantal ziekenhuisopnamen waren waarschijnlijk een toename van de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking, de toegenomen overlevingskans na een acuut myocardinfarct en de langere overlevingsduur na een hartaandoening. Door demografische en medische ontwikkelingen zullen morbiditeit, sterfte en kosten door hartfalen waarschijnlijk verder stijgen.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: J.B.Reitsma (tevens: Nederlandse Hartstichting, Den Haag), arts-epidemioloog; prof.dr. J.G.P.Tijssen, epidemioloog.

Vakgroep Klinische en Experimentele Cardiologie: dr.R.W.Koster, cardioloog; dr.F.J.L.van Capelle, fysicus.

Erasmus Universiteit, Instituut Epidemiologie en Biostatistiek, Rotterdam.

A.Mosterd (tevens: Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Thoraxcentrum, Rotterdam) en prof.dr.D.E.Grobbee, arts-epidemiologen.

Contact J.B.Reitsma

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties