Spondyloartritis: nieuwe naam voor oude bekenden

Klinische praktijk
Irene E. van der Horst-Bruinsma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7820
Abstract

Samenvatting

  • De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica, ‘ankylosing spondylitis’ (AS)) is na reumatoïde artritis een van de meest voorkomende reumatische ziektebeelden.
  • AS behoort tot het ziektebeeld spondyloartritis dat wordt gekenmerkt door ontstekingen in de wervelkolom en dat vaak is geassocieerd met dragerschap van het HLA-B27-antigeen.
  • Recent is door de Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS) een nieuwe internationale nomenclatuur voor spondyloartritis geïntroduceerd, namelijk axiale en perifere spondyloartritis.
  • Onder axiale spondyloartritis valt de bekende AS, maar ook een vorm van spondyloartritis die nog geen afwijkingen op de röntgenfoto laat zien, maar wel de symptomen en risicofactoren heeft die kenmerkend zijn voor axiale spondylartritis. Deze vorm wordt de non-radiografische axiale spondyloartritis genoemd.
  • Perifere spondyloartritis wordt gekenmerkt door perifere artritis, enthesitis en dactylitis. Voorbeelden van perifere spondyloartritis zijn arthritis psoriatica en reactieve artritis, voorheen bekend als het syndroom van Reiter.
Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Reumatologie, Amsterdam.

Contact Dr. I.E. van der Horst-Bruinsma, reumatoloog (IE.vanderHorst@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Irene E. van der Horst-Bruinsma ICMJE-formulier
Het eponiem ‘Reiter’ zou beter verdwijnen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties