Seronegatieve spondylartropathie: variabele verschijningsvormen, gemeenschappelijke kenmerken

Klinische praktijk
A.W.A.M. van Rijthoven
J.W.G. Jacobs
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1377-81
Abstract

Dames en Heren,

Klachten en inflammatoire verschijnselen van het houdings- en bewegingsapparaat, zoals artritis, enthesitis (ontsteking van de aanhechting van een ligament of pees aan bot) en bursitis zijn, zeker in het begin, soms moeilijk onder één noemer te brengen. Een belangrijke classificerende diagnose is seronegatieve (reumafactornegatieve) spondylartropathie, een groep van zowel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat als van afwijkingen van huidslijmvlies en ogen. Deze verwante ziektebeelden vertonen overlap en overgangskenmerken, vaak met onopvallende beginsymptomen. Ze manifesteren zich pas na jaren in volle omvang. De volgende twee patiënten illustreren dit.

Patiënt A, een 38-jarige man, heeft sinds 4 tot 5 jaar wisselend iridocyclitis en sinds 3 jaar asymmetrische oligoartritis van de eerste en derde teen links en de enkel links. Er is geen psoriasis of sacro-iliitis, geen doorgemaakte darminfectie of urogenitale infectie, noch een inflammatoire darmziekte. Hij presenteert zich met een warme zwelling distaal van het linker kniegewricht, die…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Reumatologie en Klinische Immunologie, F02.127, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Hr.dr.A.W.A.M.van Rijthoven en hr.dr.J.W.G.Jacobs, reumatologen.

Contact hr.dr.A.W.A.M.van Rijthoven (a.vanrijthoven@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties