Nieuwe classificatiecriteria

Het herkennen van patiënten met spondyloartritis

Klinische praktijk
Robert B.M. Landewé
Désirée M.F.M. van der Heijde
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3680
Abstract

Samenvatting

  • Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep van reumatische ziekten die wordt gekenmerkt door ontsteking van de sacro-iliacale (SI) gewrichten en de wervelkolom; tegenwoordig wordt er een onderscheid gemaakt tussen axiale SpA en perifere SpA.

  • De ziekte van Bechterew is het meest uitgesproken voorbeeld van axiale SpA, waarbij sacro-iliitis wordt vastgesteld op röntgenfoto’s van de SI-gewrichten. Axiale SpA kan echter ook vóórkomen zonder radiologische sacro-iliitis.

  • Bij SpA kan ook een scala aan manifestaties buiten het bewegingsapparaat optreden, zoals uveïtis, psoriasis en inflammatoire darmziekten.

  • Bij de behandeling van SpA nemen remmers van tumornecrosefactor(TNF)-α een belangrijke plaats in.

  • Recentelijk zijn nieuwe classificatiecriteria vastgesteld, waarbij MRI-onderzoek van de SI-gewrichten en het HLA-B27 weefselantigeen belangrijk zijn.

  • Axiale en perifere SpA dienen vroegtijdig te worden herkend omdat patiënten met deze aandoeningen succesvol kunnen worden behandeld.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Klinische Immunologie & Reumatologie, Amsterdam.

Leiden Universitair Medisch Centrum, afdeling reumatologie, Leiden.

Prof.dr. D.M.F.M. van der Heijde, reumatoloog (tevens Diakonhjemmet Hospital, department of Rheumatology, Oslo, Noorwegen).

Contact prof.dr. R.B.M. Landewé (landewe@rlandewe.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: zowel prof.dr. R.B.M. Landewé als prof.dr. D.M.F.M. van der Heijde ontvingen vergoedingen voor consultancy, het geven van lezingen en het ontwikkelen van educatieve presentaties voor Abbott, Pfizer, Centocor en MSD.
Aanvaard op 26 juni 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties