Snelle signalering van nieuwe patiënten met kanker via het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) zodat tumormateriaal kan worden ingevroren voor moleculair-epidemiologisch onderzoek

Onderzoek
W.E. Hoogendoorn
M.K. Casparie
F.E. van Leeuwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2222-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of het mogelijk is om via het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) nieuwe patiënten met een maligniteit vóór de operatie te identificeren zodat te excideren tumorweefsel kan worden ingevroren voor moleculair-epidemiologisch onderzoek.

Opzet

Prospectief.

Methode

In het kankeronderzoek neemt genexpressieanalyse middels de microarraytechniek tegenwoordig een belangrijke plaats in. Om deze techniek toe te kunnen passen, is vers ingevroren tumorweefsel nodig. In dit onderzoek werd nagegaan of het wekelijks stellen van een zoekvraag in de PALGA-registratie het mogelijk maakt patiënten op te sporen voordat zij een tumoroperatie ondergaan, zodat de behandelend specialist kan worden gevraagd tumorweefsel te reserveren voor invriezen. In dit geval was dat ten behoeve van het ‘tamoxifen-associated malignancies: aspects of risk’(TAMARISK)-onderzoek, waarin wordt gekeken naar de klinisch-pathologische en moleculaire kenmerken van maligniteiten van het corpus uteri die optreden na tamoxifengebruik.

Resultaten

In de periode juli 2003-oktober 2004 werden via het PALGA 133 patiënten gesignaleerd die in aanmerking kwamen voor opname in het TAMARISK-onderzoek. Uiteindelijk werd van 83 van deze 133 patiënten vriesmateriaal van de uterustumor verzameld. Uitval van patiënten was vooral het gevolg van te late signalering en het ontbreken van een zekere histopathologische diagnose voorafgaand aan de uterusextirpatie.

Conclusie

Het signaleringssysteem via het PALGA was in de praktijk effectief en kan van grote waarde zijn voor andere klinisch-epidemiologische onderzoeken waarin moleculaire bepalingen worden gedaan bij patiënten met relatief zeldzame aandoeningen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2222-7

Auteursinformatie

Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Afd. Epidemiologie: mw.dr.W.E.Hoogendoorn en mw.prof.dr.ir.F.E.van Leeuwen, epidemiologen.

Prismant, Utrecht.

Mw.M.K.Casparie, internist n.p.

Contact mw.prof.dr.ir.F.E.van Leeuwen (f.v.leeuwen@nki.nl)

Verantwoording

Hoogendoorn en Van Leeuwen schrijven namens de TAMARISK-groep, waarvan de leden aan het einde van dit artikel staan vermeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties