De invloed van reuk- en smaakverstoring op eetgedrag

Smakelijk eten voor patiënten met kanker

Klinische praktijk
Elbrich M. Postma
Yfke C. de Vries
Sanne Boesveldt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D748
Abstract

Samenvatting

  • Dit artikel geeft een overzicht van reuk- en smaakveranderingen bij patiënten met kanker en de invloed hiervan op hun eetgedrag en voedselvoorkeuren.
  • Smaakveranderingen lijken vaker voor te komen dan veranderingen in het reukvermogen.
  • De reuk- en smaakveranderingen zijn vaak tijdelijk van aard; na afloop van de behandeling keert het reuk- en smaakvermogen veelal terug naar het eerdere niveau.
  • Het type kanker en de soort behandeling zijn van invloed op veranderingen in het reuk- en smaakvermogen. Er is daardoor geen algemeen geldend advies te geven.
  • Veranderingen in reuk en smaak – die kunnen leiden tot veranderde voedselvoorkeuren en verminderde eetlust – moeten een belangrijk aandachtspunt zijn tijdens de behandeling van patiënten met kanker om daarmee hun voedingsstatus en de effectiviteit van de behandeling te verbeteren.
  • Hiervoor is een persoonlijke benadering nodig, en zijn een multidisciplinair team en gevalideerde methoden gewenst. Ook is het van belang de omgeving van de patiënt te betrekken.
Auteursinformatie

Wageningen Universiteit, afd. Humane Voeding, Wageningen.

E.M. Postma, MSc, neurowetenschapper (tevens: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Reuk- en smaakcentrum, afd. KNO, Ede); Y.C. de Vries, MSc, voedingswetenschapper (tevens: Top Institute Food and Nutrition, Wageningen); dr. S. Boesveldt, medisch bioloog.

Contact dr. S. Boesveldt (sanne.boesveldt@wur.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Elbrich M. Postma ICMJE-formulier
Yfke C. de Vries ICMJE-formulier
Sanne Boesveldt ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties