Slikken en stikken?

Respiratoire gevolgen van chloor en koolwaterstoffen
Klinische les
02-09-2019
Nils L.M. van de Ven en Tom D. van Mierlo

Dames en Heren,

Inname of inademing van schoonmaakmiddelen door kinderen is een veelvoorkomende reden voor consultatie van een arts of het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Hoewel de incidentie is gedaald, onder meer dankzij kindveilige verpakkingen, zien de huisarts, SEH-arts en kinderarts toch met enige regelmaat nog patiënten die aan schadelijke stoffen zijn blootgesteld. In deze klinische les beschrijven wij twee patiënten die als gevolg daarvan respiratoire problemen kregen.

Diverse toxische stoffen kunnen respiratoire problemen veroorzaken, via verschillende pathofysiologische mechanismen. Wij bespreken in dit artikel de pathofysiologische gevolgen van inademing van schoonmaakmiddelen en inname van lampolie en geven aanwijzingen voor de opvang en behandeling van dergelijke intoxicaties.

 

Patiënt A, een 8-jarige jongen met een blanco voorgeschiedenis, vond een ton met chloortabletten toen hij buiten speelde bij het zwembad. Na opening van de ton ademde hij chloorgas in. Hierop werd hij binnen enkele minuten benauwd. Zijn ouders brachten hem bij de huisarts, die bij de benauwde jongen een zuurstofsaturatie van 88% mat. Daarop kreeg hij salbutamol – een β2-sympathicomimeticum – via een voorzetkamer toegediend en namen zijn ouders de patiënt mee naar de Spoedeisende Hulp.

Op de Spoedeisende Hulp zagen wij een heldere en alerte jongen die op aanspreken reageerde met knikken. De ademweg was vrij; de saturatie was 90% met een ademfrequentie van 25/min. Bij auscultatie constateerden we een verlengd expirium met verminderd inspiratoir ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing