Chemische pneumonie bij kinderen

Onderzoek
K. Melis
S. Verbeke
A. Bochner
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:811-4
Abstract

Samenvatting

In het Algemeen Kinderziekenhuis Antwerpen werden van 1980 tot 1989 954 kinderen met intoxicatieverschijnselen opgenomen, van wie 83 (9) als gevolg van inname van koolwaterstoffen; 17 van deze 83 kinderen (21) hadden chemische pneumonie. De meest voorkomende chemische middelen waren terpentine, benzine, thinner en lampolie. De belangrijkste symptomen waren braken, huiderytheem, hoesten en koorts, gepaard gaande met een infectieus bloedbeeld.

In onze groep patiënten vonden we minder vaak afwijkingen op de röntgenfoto's dan in de literatuur was beschreven. Röntgenonderzoek van de thorax onmiddellijk na opname geeft niet altijd uitsluitsel over pneumonitis, omdat reeds afwijkingen aanwezig kunnen zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een acute longaandoening, maar is wel noodzakelijk voor eventueel verder onderzoek. Röntgenonderzoek na 24 uur is onontbeerlijk om chemische pneumonie al dan niet te bevestigen. Therapeutisch kan weinig ondernomen worden, tenzij ondersteunend. Een longfunctie-onderzoek na enkele weken kan nuttig zijn.

Er wordt een overzicht gegeven van epidemiologie, klinische bevindingen, diagnostiek, pathofysiologie, symptomatische therapie, preventie en prognose.

Auteursinformatie

Algemeen Kinderziekenhuis, afd. Intensieve Zorgen, Albert Grisartstraat 19, 2018 Antwerpen, België.

K.Melis, assistent-geneeskundige; dr.S.Verbeke en dr.A.Bochner, kinderartsen.

Contact K.Melis

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties