Sensitieve én specifieke screening ter detectie van spina bifida door echografie in het tweede trimester; systematische review en meta-analyse

Onderzoek
J.M.I. Vos
M. Offringa
C.M. Bilardo
J.G. Lijmer
P.G. Barth
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1736-41
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van het onderscheidend vermogen van echografie in het tweede trimester voor de detectie van spina bifida.

Opzet

Systematisch literatuuroverzicht en meta-analyse.

Methode

In Medline en Embase werd gezocht naar prospectief onderzoek bij een algemene zwangere populatie. Daarnaast werd gezocht in de Cochrane Library, werden de referenties van gevonden artikelen, recente overzichtsartikelen en relevante rapporten gecontroleerd, en werd retrograad in de Science Citation Index gezocht. Gevonden abstracts werden door 2 beoordelaars onafhankelijk van elkaar getoetst aan van tevoren vastgestelde selectiecriteria. Geïncludeerde onderzoeken werden door 3 beoordelaars onafhankelijk van elkaar beoordeeld op methodologische kwaliteit en toepasbaarheid. De gegevens over het onderscheidend vermogen werden getoetst op heterogeniteit. Indien mogelijk werden vervolgens gepoolde waarden voor sensitiviteit en specificiteit berekend.

Resultaten

Er werden 13 onderzoeken ingesloten. De specificiteit was in alle onderzoeken bijna 100. De sensitiviteit varieerde van 40 tot 100. De samengevatte puntschatting voor de sensitiviteit was 71; 95-betrouwbaarheidsinterval: 59-81.

Conclusie

Echografie in het tweede trimester is een specifiek onderzoek voor de detectie van spina bifida: 7 van de 10 defecten kunnen prenataal gedetecteerd worden en er worden weinig fout-positieve bevindingen gedaan. Echografische screening zou kunnen bijdragen aan een belangrijke reductie van het aantal kinderen dat wordt geboren met spina bifida.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Emma Kinderziekenhuis, Postbus 22.700, 1100 DE Amsterdam.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.J.M.I.Vos, student geneeskunde; dr.M. Offringa, kinderarts-epidemioloog; prof.dr.P.G.Barth, kinderneuroloog.

Afd. Gynaecologie en Verloskunde: mw.dr.C.M.Bilardo, gynaecoloog.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: J.G.Lijmer, arts-epidemioloog.

Contact dr.M.Offringa (m.offringa@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties