Rupturen in de rotatorcuff: diagnose en behandeling

Klinische praktijk
Peer van der Zwaal
Janneke F. Pekelharing
Bregje J.W. Thomassen
Jan-Willem A. Swen
Ewoud R.A. van Arkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3163
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

  • Een ruptuur van de rotatorenmanchet (‘rotatorcuff’) is een veel voorkomende aandoening. Van de mensen ouder dan 60 jaar heeft 25% een cuffruptuur. Bij twee derde van de patiënten is de ruptuur slechts klein en asymptomatisch.

  • Een acute, symptomatische cuffruptuur kan optreden bij actieve sporters van 30-50 jaar. Bij deze groep treedt vaak aanzienlijke dokters- of patiënten-‘delay’ op.

  • Recent geïdentificeerde risicofactoren voor cuffruptuur zijn roken, hypercholesterolemie, een ruptuur aan de contralaterale zijde en genetische predispositie.

  • Conservatieve behandeling kan zeer effectief zijn. Deze bestaat uit gerichte fysiotherapie en adequate pijnstilling. Regelmatig herhaalde glucocorticoïdinjecties zijn schadelijk voor het peesweefsel en moeten vermeden worden.

  • De operatieve behandeling beoogt anatomische re-insertie van de pees via een open of artroscopische procedure. Artroscopie maakt een uitgebreidere beoordeling en behandeling van het schoudergewricht mogelijk dan een open procedure.

  • De artroscopische procedure is technisch ingewikkelder dan de open procedure, maar lijkt een sneller herstel te bieden.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Haaglanden, afd. Orthopaedie, Den Haag.

Drs. P. van der Zwaal, arts in opleiding tot orthopedisch chirurg; drs. J.F. Pekelharing, semi-arts (thans: anios Heelkunde); drs. B.J.W. Thomassen, onderzoeker; drs. J-W.A. Swen en dr. E.R.A. van Arkel, orthopedisch chirurgen.

Contact drs. P. van der Zwaal (peerzwaal@hotmail.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties