Rotavirusinfectie bij een neonaat

Niet zo onschuldig als verwacht
Casuïstiek
25-11-2019
Alja Bijlsma, Marieke A.C. Hemels, H.L.M. (Irma) van Straaten, Sylvia B. Debast en Esther J. d’Haens

Samenvatting

Achtergrond

Het rotavirus is een veelvoorkomende verwekker van gastro-enteritis bij kinderen. Dat een rotavirusinfectie op de neonatale leeftijd kan leiden tot een encefalitis met convulsies is veel minder bekend.

Casus

Een premature jongen (geboren na 36/5 weken) ontwikkelde 17 dagen post partum neonatale convulsies. Zijn zusje had symptomen van een gastro-enteritis. Een MRI van het cerebrum liet uitgebreide wittestofafwijkingen op de diffusie-gewogen opnames zien en na enkele weken cysteuze wittestofafwijkingen. Gastro-intestinale verschijnselen en pleiocytose in de liquor ontbraken. PCR op rotavirus in de feces was positief.

Conclusie

Een rotavirusinfectie op de neonatale leeftijd kan potentieel ernstige gevolgen hebben. Dit ziektebeeld is lange tijd niet herkend doordat gastro-intestinale verschijnselen en pleiocytose van de liquor ontbreken en het rotavirus alleen in feces maar niet in liquor aantoonbaar is. Instructies over handhygiëne gedurende de kraamtijd draagt bij aan de preventie van rotavirusinfectie bij neonaten. Algemene rotavirusvaccinatie voor alle zuigelingen kan het risico aanzienlijk reduceren.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing