Reconstructie lutetium-octreotaat
Open

Analyse
09-01-2019
Lucien Hordijk

Het privévliegtuig van Steve Jobs, geparkeerd op het vliegveld van Rotterdam; het is september 2008 als lokale verslaggevers getipt worden over de komst van de Apple-topman naar Nederland. Wat komt de miljardair hier doen? Pas in 2015 verklapt burgemeester Aboutaleb het geheim: Jobs is in het Erasmus MC behandeld voor een zeldzame neuro-endocriene tumor.

Jobs blijkt niet de enige te zijn geweest. Sinds 2000 heeft het ziekenhuis meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland met neuro-endocriene tumoren behandeld met lutetium-octreotaat. Dit unieke medicijn bleek zo succesvol dat ook het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en het UMC Utrecht de behandeling tegenwoordig aanbieden.

INFO

Het Amsterdam UMC probeerde in april dit jaar een prijsverhogende farmaceut te omzeilen, door in de eigen apotheek een oud middel tegen een zeldzame stofwisselingsziekte te maken. Die poging strandde vroegtijdig nadat de toezichthouder ‘onzuiverheden’ aantrof in dat medicijn, waarna het ziekenhuis het middel terug moest roepen.

REACTIE

Novartis

Novartis wilde alleen schriftelijk reageren. In 2017 investeerde het bedrijf in Nederland 12,4 miljoen euro in onderzoeksprojecten van ziekenhuizen. Het bedrijf laat weten dat het de in dit artikel genoemde bedragen als commercieel vertrouwelijk beschouwt. Daarnaast vindt de firma het ‘ongepast’ om inzage te geven in de verdiensten van een ‘specifieke onderzoeker’. Novartis erkent dat dochterbedrijf AAA nauwelijks geïnvesteerd heeft in het Rotterdam uitgevoerde onderzoek. Het voordeel van de kant-en-klare variant van lutetium-octreotaat – boven varianten die in een ziekenhuisapotheek bereid zijn – is volgens Novartis dat er wereldwijd veiligheidsgegevens worden verzameld en geanalyseerd. Daarnaast voldoet Novartis aan de strenge veiligheidseisen van productie. Bij apotheekbereiding is de controle minder strikt.