Artsen over de inzet van middelen waaraan Big Tobacco verdient

‘Soms moet je principieel durven zijn’

Infuus opgebouwd uit sigaretten
Irene van den Berg
Mathilde de Jeu
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5584

Dit verhaal is onderdeel van een tweeluik over wat tabaksfabrikanten de ‘Beyond Nicotine’-strategie noemen. In de eerste aflevering lieten we zien in welke medische producten de tabaksindustrie investeert. In dit tweede artikel leggen we uit hoe dit Nederlandse artsen voor een ethisch dilemma stelt: schrijf je middelen voor waaraan de tabaksindustrie verdient?

De tabaksindustrie investeert in de farmaceutische industrie en verdient zo dubbel aan rokers. De verontwaardiging daarover is groot. Maar over de vraag welke conclusies de zorg daaraan moet verbinden, verschillen de meningen.

‘Een zeer kwalijke ontwikkeling dat tabaksfabrikanten investeren in de farmaceutische industrie en zo twee keer verdienen aan de mensen die eerst ziek zijn geworden door het gebruik van hun schadelijke en verslavende producten.’ Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van de ChristenUnie maakt zich boos over de zogeheten Beyond Nicotine-strategie van de tabaksindustrie, zo is te lezen in zijn antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema.

Heerema stelde deze vragen naar aanleiding van onderzoek van The Investigative Desk, dat in juli 2023 werd gepubliceerd in het NTvG (C5480) en in Nieuwsuur. Uit het onderzoek bleek dat de vier grootste tabaksfabrikanten (Philip Morris International/Altria, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Brands) de afgelopen twee jaar volop investeerden in medische bedrijven. Van de 87 producten en behandelingen die onder de loep werden genomen, was meer dan de helft bedoeld voor aandoeningen die veel voorkomen onder rokers. Het VVD-Kamerlid vroeg…

Auteursinformatie

Irene van den Berg en Mathilde de Jeu werken als freelance-journalist in opdracht van de NTvG-redactie en maken deel uit van The Investigative Desk.

Contact Nieuwsredactie NTvG (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

The Investigative Desk is een collectief van onderzoeksjournalisten dat zijn werk financiert uit donaties, subsidies, cofinanciering en honoraria. Geldgevers hebben geen zeggenschap over de onderzoeken.

De ‘Beyond Nicotine’-strategie
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Roken
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties