Reactivatie van chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie na zoledroninezuur

Casuïstiek
07-11-2017
Marieke Loef, Eric C.T. Geijteman, Karin J. Beelen, Marjolijn Bornebroek en Dave H. Schweitzer

Achtergrond

Zoledroninezuur is een stikstofbevattend bisfosfonaat dat veel wordt gebruikt bij de behandeling van osteoporose. Bij veel patiënten treedt bij de eerste behandeling een zogenaamde acute-fasereactie op, gekenmerkt door griepachtige symptomen en koorts.

Casus

Wij beschrijven een 61-jarige vrouw met chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) die in het kader van adjuvante behandeling voor mammacarcinoom was begonnen met zoledroninezuur i.v. Binnen 24 uur na de eerste toediening ontstonden koude rillingen, extreme vermoeidheid en spier- en hoofdpijn. De klachten verdwenen in de dagen erna. Tevens trad een reactivatie van de CIDP op, waarbij zij een toename van tintelingen in de extremiteiten en achteruitgang van het lopen bemerkte. Gezien het beloop en het ontbreken van andere oorzaken, was de CIDP-reactivatie zeer waarschijnlijk het gevolg van een acute-fasereactie, geïnduceerd door zoledroninezuur.

Conclusie

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van stikstofbevattende bisfosfonaten, zoals zoledroninezuur, bij patiënten met bekende neuromusculaire aandoeningen.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing