Pyoderma gangrenosum

Complicatie na operatieve behandeling voor carpaletunnelsyndroom
Casuïstiek
10-06-2019
Daan Geerards, Thijs de Wit en Guido H.C.G. Dolmans

Samenvatting

Achtergrond

Pyoderma gangrenosum is een zeldzaam ziektebeeld met een onvoorspelbaar beloop. De aandoening gaat gepaard met weefselverval en wordt vaak pas laat herkend. Pyoderma gangrenosum oogt meestal als een infectie, maar reageert niet op antibiotica. De aandoening kan ontstaan na een chirurgische ingreep of kan hierdoor verergerd worden. In de literatuur is slechts één patiënt beschreven met pyoderma gangrenosum na een operatie voor carpaletunnelsyndroom.

Casus

Een 60-jarige man ontwikkelde pijnlijke ulcera kort na een operatie voor carpaletunnelsyndroom. Het klinische beeld leek op een ernstige infectie. Antibiotica en chirurgisch debridement gaven geen verbetering. Wondkweken bevatten geen micro-organismen. Op basis van histologisch onderzoek werd de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’ gesteld. Na hoge doses prednison trad er snelle verbetering op en genas de wond.

Conclusie

Tijdige herkenning van pyoderma gangrenosum is essentieel om onnodig chirurgisch handelen en verergering te voorkomen. Systemische corticosteroïden vormen de behandeling van eerste keus voor pyoderma gangrenosum.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing