Pseudohyperaldosteronisme door Arabische dorstlesser

Casuïstiek
18-11-2020
T.M.J. (Diederik) van Bakel, Johan M. van der Klooster, Filip Borst en Louise C. Urlings-Strop

Samenvatting

Achtergrond

Zoethout is een bekende veroorzaker van pseudohyperaldosteronisme, dat tot een levensbedreigende hypokaliëmie kan leiden. Ook de Arabische dorstlesser ‘erk sous’ bevat zoethout.

Casus

Een 68-jarige Syrische man kwam op de Spoedeisende Hulp vanwege hevige vermoeidheid, algehele zwakte en inspanningsgebonden kortademigheid. Bloedonderzoek toonde een ernstige hypokaliëmie, waarvoor suppletie onder ritmebewaking noodzakelijk was. Uit de heteroanamnese bleek dat patiënt tijdens de ramadan dagelijks meerdere glazen erk sous had gedronken. De diagnose ‘pseudohyperaldosteronisme’ werd bevestigd op basis van aanvullend bloedonderzoek en gaschromatografie. Na maximale intraveneuze en orale suppletie van kalium en behandeling met spironolacton herstelde patiënt voorspoedig.

Conclusie

Erk sous is een zoethout-bevattende drank die pseudohyperaldosteronisme kan veroorzaken en die veel wordt gedronken in de zomer en tijdens de ramadan door mensen uit Libanon, Egypte, Jordanië, Palestina en Syrië. Vraag dus aan patiënten uit het Midden-Oosten met een hypokaliëmie of hypertensie of zij erk sous hebben gedronken.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing