Primaire hoog gedoseerde chemotherapie met hematopoëtische groeifactoren gevolgd door chirurgie en radiotherapie bij stadium III-mammacarcinoom; een fase II-onderzoek bij 15 patiënten

Onderzoek
K. Hoekman
J. Wagstaff
J.B. Vermorken
S. Meijer
O.W.M. Meijer
H.M. Pinedo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1069-73
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen of met primaire hoog gedoseerde chemotherapie in combinatie met hematopoëtische groeifactoren, gevolgd door radicale chirurgie en radiotherapie, de prognose van een stadium III-mammacarcinoom verbetert.

Opzet

Fase II-onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam.

Methode

Er werden 15 patiënten met een lokaal vergevorderd mammacarcinoom (stadium IIIA of IIIB) elke 3 weken behandeld met doxorubicine 90 mgm² en cyclofosfamide 1000 mgm², gevolgd door granulocyt-macrofaag-kolonie-stimulerende factor (GM-CSF) 250 19m² vanaf dag 2 tot en met dag 12. Na 4-6 van deze kuren werd de behandeling in principe voortgezet met een gemodificeerde radicale mastectomie, gevolgd door radiotherapie. De mediane follow-up-duur was 18 maanden.

Resultaten

Alle tumoren namen > 50 af na chemotherapie. Bij 1015 patiënten was er klinisch complete remissie; bij 69 van dezen was er bij pathologisch onderzoek nog slechts microscopisch tumor zichtbaar, bij de overige 3 was de restdiameter ≤ 1 cm. De hematologische toxiciteit was mild. Graad III-IV-beenmergsuppressie werd gevolgd door een snel herstel van het aantal neutrofiele granulocyten en trombocyten onder invloed van GM-CSF. De niet-hematologische toxiciteit kwam tot uiting in misselijkheid en braken, stomatitis en milde bijwerkingen die aan GM-CSF konden worden toegeschreven.

Conclusie

Bij de behandeling van het lokaal vergevorderde mammacarcinoom lijkt het verantwoord om te beginnen met chemotherapie. Dosis-escalatie van effectieve chemotherapeutica resulteerde in een groot aantal complete remissies.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Geneeskundige Oncologie: dr.K.Hoekman, dr.J.Wagstaff, dr.J.B. Vermorken en prof.dr.H.M.Pinedo, internisten.

Afd. Chirurgie: dr.S.Meijer, chirurg.

Afd. Radiotherapie: O.W.M.Meijer, radiotherapeut.

Contact prof.dr.H.M.Pinedo

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties