Hematopoëtische groeifactor GM-CSF bij chemotherapie wegens voortgeschreden mammacarcinoom

Onderzoek
K. Hoekman
J. Wagstaff
E. Boven
C.J. van Groeningen
J.B. Vermorken
H.M. Pinedo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:415-9
Abstract

Samenvatting

In een niet-gerandomiseerd onderzoek werd de (hematologische) toxiciteit en antitumorrespons van hoog gedoseerde chemotherapie in combinatie met granulocyt-macrofaag-groeifactor (GM-CSF) bij de behandeling van het voortgeschreden mammacarcinoom bestudeerd. Het onderzoek vond plaats in het Vrije Universiteit Ziekenhuis, Amsterdam. Van 11 patiënten met een inoperabel of een gemetastaseerd mammacarcinoom werden 5 behandeld met adriamycine 75 mgm² cyclofosfamide 750 mgm² intraveneus éénmaal per drie weken en 6 patiënten met respectievelijk 90 en 1000 mgm². Als in een voorafgaande cyclus belangrijke hematologische toxiciteit optrad, werd de behandeling in de volgende cyclus gecombineerd met GM-CSF, 250 µgm²dag van dag 2 tot 12 als continu infuus.

De beenmergsuppressie werd door GM-CSF verminderd. Dit bleek uit een minder diepe daling van het aantal neutrofiele granulocyten, een minder lange periode van neutropenie en een sneller herstel van het aantal granulocytaire leukocyten. Ook werd een voorbijgaande eosinofilie en een lichte stijging van het aantal monocyten gezien. GM-CSF had geen beschermende werking ten aanzien van de erytro- en trombopoëse. Het effect van GM-CSF op het beenmergherstel was in de groep met de hoogste dosering chemotherapie minder sterk. Bijwerkingen van GM-CSF waren malaise, koorts en een lichte bloeddrukdaling, hetgeen gecombineerd met een frequent optredende anemie en de bijwerkingen van hoog gedoseerde chemotherapie, een aanzienlijke toxiciteit opleverde. Bij 9 van de 11 patiënten werd een objectieve afname van de tumor vastgesteld.

GM-CSF bespoedigde het herstel van het aantal granulocytaire leukocyten na intensieve chemotherapie. Behandeling van een kleine groep patiënten met een voortgeschreden mammacarcinoom door middel van intensieve chemotherapie resulteerde in een hoge antitumorrespons.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Geneeskundige Oncologie, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

K.Hoekman, dr.J.Wagstaff, mw.dr.E.Boven, dr.C.J.van Groeningen, dr.J.B.Vermorken en prof.dr.H.M.Pinedo, internisten.

Contact K.Hoekman

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties