Penetrerend halsletsel door steekverwondingen

In Nederland een zeldzaam maar complex probleem
Klinische les
12-06-2019
Dennis Hundersmarck, Paul J. van Koperen, Loek P.H. Leenen, Gert J. de Borst, R. Marijn Houwert en Falco Hietbrink

Dames en Heren,

Penetrerend halsletsel komt in Nederland weinig voor. Hulpverleners zien hierdoor weinig patiënten met dit potentieel lastige type verwonding. De literatuur hierover en de richtlijnen waar in Nederland gebruik van wordt gemaakt, zijn afkomstig uit buitenlandse centra waar men dagelijks met dit type letsel wordt geconfronteerd. Wat is de vereiste aanpak bij penetrerend halsletsel?

In deze klinische les beschrijven wij het beloop bij 3 patiënten met steekwonden in de hals. Wij laten zien welke beslissingen genomen zijn voor de diagnostiek en behandeling binnen een level 1-traumacentrum. Daarbij willen wij u een overzicht bieden van de veranderde diagnostische principes en nieuwe kennis, afkomstig uit de internationale richtlijnen.

 

Patiënt A, een 61-jarige man, was met een mes in de hals gestoken. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) werd hij volgens de ‘advanced trauma life support’(ATLS)-principes opgevangen. Er werden 2 laceraties aan de rechterzijde van de hals in zone II gezien (figuur 1). De platysma was onderbroken. Daarnaast werd een steekverwonding aan de rechterzijde van de thorax gezien.

Figuur 1

De hals onderverdeeld in 3 zones voor classificatie van penetrerend letsel

Zone I verloopt van de claviculae tot het cricoïd. Zone II verloopt van de het cricoïd tot de kaakhoek. Zone III verloopt van de kaakhoek tot de schedelbasis.

Omdat wij een pneumothorax vermoedden, plaatsten wij een thoraxdrain, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing