Het abc van het consult is minder eenvoudig dan het lijkt

Patiënten met een seksueel overdraagbare aandoening

Klinische praktijk
Jan E.A.M. van Bergen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7247
Abstract

Dames en heren,

Onlangs is de NHG-standaard ‘Het soa-consult’ herzien. De standaard biedt de huisarts houvast bij het kiezen van de juiste strategie bij patiënten met klachten van een soa of met vragen daarover. Tussen richtlijn en praktijk ligt echter vaak een wereld van verschil. De mogelijkheden en moeilijkheden tijdens het soa-consult komen aan bod in deze klinische les.

Seksueel overdraagbare infecties zijn zo oud als de mensheid. De Brits-Tsjechische arts Petr Skrabanek, auteur van het ontnuchterende boek over dwalingen en dwaasheden in de geneeskunde, noemde het leven zelf de ultieme soa: ‘life itself is a fatal sexually transmitted disease’.1

In 2012 werden meer dan 200.000 soa-consulten uitgevoerd door huisartsen en ruim 100.000 in de soa-centra van de GGD.2 De NHG-standaard ‘Het soa-consult’ geeft richtlijnen voor het handelen van de huisarts op het gebied van diagnostiek, therapie en preventie.3 Actief testen, goed behandelen en effectief counselen wordt…

Auteursinformatie

Soa Aids Nederland, Amsterdam.

Prof.dr. J.E.A.M. van Bergen, huisarts (jvanbergen@soaaids.nl) (tevens AMC, afd. Huisartsgeneeskunde, Amsterdam; Centrum Infectieziekte bestrijding RIVM, Bilthoven en Gezondheidscentrum Venserpolder, Amsterdam)

Contact (jvanbergen@soaaids.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: een formulier met belangenverklaring is beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A7247; klik op ‘Belangenverstrengeling’).
Aanvaard op 8 februari 2014

Auteur Belangenverstrengeling
Jan E.A.M. van Bergen ICMJE-formulier
Samenvatting van de NHG-standaard ‘Het soa-consult’

Ook interessant

Reacties