Onverklaarde rechtsdecompensatie na een openhartoperatie: denk aan het hartzakje
Open

Klinische les
01-09-2008
B.M. Swinkels, R.L. Braam, B.J.W.M. Rensing, W. Jaarsma, J.J.A.M. Defauw en H.W.M. Plokker

Dames en Heren,

In ons ziekenhuis worden circa 1800 openhartoperaties per jaar verricht. Het afgelopen decennium werden na een eerdere openhartoperatie gemiddeld 5 patiënten per jaar opnieuw aan het hart geopereerd vanwege pericarditis constrictiva. Bij hen duurde het vaak maanden en soms jaren voordat men aan deze aandoening dacht. Vaak gingen er dan weer enkele maanden voorbij voordat de diagnose werd gesteld.

Het is van belang op tijd aan de diagnose te denken, omdat operatief ingrijpen de enige effectieve therapie is voor pericarditis constrictiva en de overleving negatief wordt beïnvloed wanneer met deze ingreep te lang wordt gewacht. In deze les tonen wij u drie patiënten die na een eerdere openhartoperatie pericarditis constrictiva kregen. Doel is u dit lastige ziektebeeld tijdig te laten herkennen, zodat operatief ingrijpen niet te laat plaatsvindt.

Patiënt A, een 67-jarige man, presenteerde zich bij de huisarts vanwege progressieve dyspnée d’effort en oedeem aan de onderbenen, dat sinds 3 weken aanwezig was. ...