Ontwikkelingen op het gebied van diabeteshulpmiddelen

Klinische praktijk
G.W.M. Peters-Volleberg
E.S.M. Hilbers-Modderman
A. van den Berg Jeths
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:307-10
Abstract

Samenvatting

- In de jaren tachtig is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van bloedglucosemonitoring en insulinetoediening. In de jaren negentig daarentegen zijn, ondanks grote onderzoeksinspanningen, de ontwikkelingen relatief gering. Niet-invasieve, continu werkende bloedglucosemeters zijn nog steeds niet op de markt.

- Het zal naar verwachting nog 10-20 jaar duren voordat systemen op de markt komen waarbij de hoeveelheid door de pomp afgegeven insuline automatisch wordt ingesteld aan de hand van de meetresultaten van een permanent aanwezige bloedglucosesensor. Bestudeerd wordt of het mogelijk is om eilandjes van Langerhans te transplanteren, zo mogelijk zonder de noodzaak om afweeronderdrukkende geneesmiddelen te slikken.

- Het aantal patiënten met diabetes mellitus zal naar verwachting toenemen van 285.000 in 1999 tot ongeveer 400.000 in 2020. De kosten van hulpmiddelen voor diabetespatiënten zullen - onder bepaalde aannamen - verdubbelen tot 2020.

- Hiertegenover staan waarschijnlijk een verbetering van de kwaliteit van leven en een besparing op andere uitgaven in de zorgsector doordat langetermijncomplicaties worden verminderd.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Laboratorium voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen: mw.drs.G.W.M.Peters-Volleberg, gezondheidswetenschapper; mw.drs. E.S.M.Hilbers-Modderman, apotheker.

Centrum voor Volksgezondheid Toekomst Verkenningen: mw.drs.A. van den Berg Jeths, beleidswetenschapper.

Contact mw.drs.G.W.M.Peters-Volleberg

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties