Ontwikkelingen in de behandeling van patiënten met chronische myeloïde leukemie

J.J. Cornelissen
B. Löwenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:1904-9
Abstract

Samenvatting

– Bij de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML) is allogene beenmergtransplantatie (BMT) met beenmerg van een geschikte familiedonor bij patiënten jonger dan 55 jaar de eerste behandelkeuze; de 5-jaarsoverleving bedraagt circa 60.

– Infusie van donorlymfocyten zonder chemotherapie is een zeer effectieve immunotherapie voor patiënten met een recidief van de CML na BMT.

– Allogene BMT met niet-verwante donors wordt steeds meer toegepast, maar de resultaten zijn nog minder goed dan die bij familietransplantaties als gevolg van ernstiger en frequentere complicaties.

– Behandeling met interferon-alfa heeft een gunstig effect op de overlevingsduur, dat echter beperkt lijkt tot een kleine groep van patiënten (circa 15) die een zeer goede cytogenetische respons krijgen.

– Combinatietherapie van interferon-alfa en lage doses cytarabine leidt tot een betere cytogenetische respons en betere overleving dan behandeling met interferon-alfa alleen.

– De onderzoeksinspanningen zijn gericht op een verdere verbetering van de overleving en van de cytogenetische respons met intensievere chemotherapie, onder andere met hoge doses cytarabine, gevolgd door onderhoudsbehandeling met interferon-alfa.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Daniel den Hoed Kliniek, afd.

Hematologie, Groene Hilledijk 301, 3075 EA Rotterdam.

Dr.J.J.Cornelissen en prof.dr.B.Löwenberg, hematologen.

Contact dr.J.J.Cornelissen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties