Werkt Vicks dan toch?

Werkt Vicks dan toch?
Open

Nieuws
24-11-2010
Lucas Mevius

Kinderen met een bovensteluchtweginfectie die door hun ouders voor het naar bed gaan, zijn ingesmeerd met Vicks VapoRub – een vaselinesmeersel met kamfer, menthol en eucalyptus – hebben ’s nachts minder verkoudheidsklachten dan kinderen die ingesmeerd zijn met placebozalf (vaseline) en dan kinderen die niet worden ingesmeerd. De met Vicks ingesmeerde kinderen én hun ouders slapen ook beter. Dat beweren Ian Paul et al. van Penn State College of Medicine (VS) in Pediatrics (doi:10.1542/peds.2010-1601).

De onderzoekers wezen 138 verkouden kinderen van 2 tot 11 jaar toe aan 1 van 3 behandelingen: ouders smeerden ’s avonds nek en borst van hun zieke kind in met Vicks VapoRub, met vaseline (placebo) of smeerden kun kind helemaal niet in. Na de interventienacht en na de nacht ervoor (zonder smeren) vulden de ouders een vragenlijst in over (de ernst van) de symptomen, nachtrust en bijwerkingen.

In elke groep verbeterde de gezondheid van de kinderen, maar kinderen die ingesmeerd waren met Vicks vertoonden de grootste verbetering in slaap, hoesten en verstopping ten opzichte van de vorige nacht. De vaselinegroep deed het marginaal beter (frequentie van hoesten) of niet beter (ernst van de hoest) dan de onbehandelde groep. De mate van waterige neusloop na de behandeling verschilde niet tussen de 3 groepen. Bijna de helft van de Vicksgroep had last van milde bijwerkingen zoals een brandend gevoel op de huid, in de ogen of in de neus. Ondanks de bijwerkingen viel de Vicksgroep het makkelijkst in slaap. Ook de ouders rapporteerden een betere nachtrust.

Volgens de auteurs vult insmeren met Vicks de ‘therapeutische leegte’ van veilige en effectieve verkoudheidsmiddelen voor ouders.