Nieuwe dure geneesmiddelen tegen kanker; een dilemma

Perspectief
Sofie E.M. Tax
J.J.M. (Koos) van der Hoeven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A8034
Abstract

Afgelopen juni publiceerde de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding het rapport ‘Toegang van dure kankergeneesmiddelen, nu en in de toekomst’. KWF streeft ernaar dat patiënten met kanker de best mogelijke behandeling krijgen en dat deze voor iedereen op gelijke manier toegankelijk is.

De aanleiding

Er zijn signalen dat de gelijke toegang van patiënten tot dure behandelingen voor kanker in gevaar zou zijn of zou kunnen komen. Dit is eerder het geval geweest in 1993 bij de introductie van het middel paclitaxel, in eerste instantie voor patiënten met eierstokkanker, later ook voor borstkanker en andere tumoren. Ruim 10 jaar later deed zich hetzelfde probleem voor bij het middel trastuzumab, dat bij HER2/neu-positieve vormen van borstkanker de kans op terugkeer van ziekte na de primaire behandeling bijna halveert. Sommige ziekenhuizen vonden het te duur of hadden simpelweg onvoldoende budget om de medicijnen te kunnen geven. In eerste instantie kregen daardoor niet…

Auteursinformatie

KWF Kankerbestrijding, Amsterdam.

Drs. S.E.M. Tax, beleidsmedewerker.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Klinische Oncologie, Leiden.

Prof.dr.ir. J.J.M. van der Hoeven, internist-oncoloog.

Contact prof.dr.ir. J.J.M. van der Hoeven (J.J.M.van_der_Hoeven@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

In de SCK-werkgroep zaten de volgende leden op persoonlijke titel: dr. M.P.J. Evers, beleidsmedewerker NFK; prof.dr. H.J. Guchelaar, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog; prof.dr.ir. J.J.M. van der Hoeven, internist-oncoloog (voorzitter); drs. R.B. Keus, radiotherapeut-oncoloog; prof.dr. J.J. Polder, gezondheidseconoom; drs. S.E.M. Tax, beleidsmedewerker KWF; prof.dr. C.A. Uyl- de Groot; gezondheidswetenschapper; dr. J.F.A.M. Wijffels, beleidsmedewerker KWF. Het volledige rapport is in te zien op www.kwf.nl.

Auteur Belangenverstrengeling
Sofie E.M. Tax ICMJE-formulier
J.J.M. (Koos) van der Hoeven ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Wim
van der Pol

De insteek van het artikel, leidende naar het echte dilemma, is uitstekend, met relevante feiten uit het verleden en gericht naar de toekomst. Maar zoals zo vaak met dit soort opiniestukjes: Zij eindigen waar het echte dilemma begint. Er wordt helaas toegewerkt naar geeigende conclusies: de politiek is aan zet, een commissie, de vaststelling van maxima. Maar zijn dat de conclusies van het artikel? Ik vind van niet. Het dilemma dient eerst nader uitgewerkt te worden. Toch niet door "wijze mannen"? In 2006 werd voor het eerst (?) een maximumbedrag van 80.000 euro genoemd per gewonnen levensjaar. Prompt paste de fama-industrie haar prijs aan.

Laat de politiek er buiten, althans voorlopig (en wanneer dat nodig is, dan zou de burger dit dienen te bepalen via de Tweede Kamer), geen commissie (dat voelt als afschuiven) en absuluut geen maximum bedragen noemen. Want iedere deskundige zorgverlener voelt aan wanneer zijn patient wel zo'n beetje het maximum bereikt heeft. En dat moet je niet in geld uitdrukken. Onzin om dit te doen. Mijn Ergo: er is geen dilemma.

PS De enquete van Een Vandaag moet over. De vragen zijn gebiased.