Nieuwe cholesterolverlager effectief bij statine-intolerante patiënten

Nieuwe cholesterolverlager effectief bij statine-intolerante patiënten
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1554

Bij patiënten die een behandeling met statines niet goed verdragen, is de alternatieve medicinale behandeling gewoonlijk niet effectief genoeg om het LDL-cholesterol genoeg te laten dalen. Een nieuw medicijn dat is onderzocht bij deze specifieke groep patiënten leidt wel tot sterke dalingen en had in een kortdurend onderzoek een gunstig bijwerkingenprofiel, melden onderzoekers in JAMA (2012; epub 5 nov).

Naar schatting kan 10 tot 20% van de patiënten die in aanmerking komen voor een behandeling met statines het middel niet (in voldoende hoge doses) verdragen om de streefwaarden voor LDL-cholesterol te bereiken. Het meest effectieve alternatief is ezetimibe maar omdat behandeling hiermee hoogstens leidt tot een vermindering van de cholesterolwaarden van 17% levert dit vaak onvoldoende verlaging van de cholesterolwaarden op.

David Sullivan en collega’s onderzochten het nieuwe medicijn AMG145 in deze patiëntengroep. Dit is een antilichaam tegen het eiwit PCSK9 (plasma proproteïneconvertase subtilsin/kexin type 9), dat wanneer het bindt aan LDL-cholesterol de afbraak hiervan bevordert.

160 patiënten werden verdeeld in 5 groepen. 3 groepen werden enkel met verschillende doseringen AMG145 behandeld, de andere 2 groepen met een combinatie van AMG145 en ezetimibe of een combinatie van ezetimibe en placebo. De AMG145/placebobehandeling werd ééns per 4 weken subcutaan toegediend.

Na afloop van de 12 weken lopende studie bleek behandeling met AMG145 te leiden tot verminderingen van de LDL-cholesterolwaarden van 41 tot 63%. In de groep die enkel ezetimibe en placebo kreeg werd een daling van 17% gezien. Behandeling met AMG145 of met de combinatie van dit medicijn en ezetimibe leidt daarmee tot cholesteroldalingen die vergelijkbaar zijn met het effect van de meest werkzame statines, aldus Sullivan en medewerkers.

(Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Gerelateerde artikelen

Reacties