Bempedoïnezuur, nieuwe lipidenverlagende medicatie

Oliedruppels in water
Andrew Oostindjer
Jeanine E. Roeters van Lennep
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7982
Abstract

Al zeker drie decennia zijn statines de hoeksteen van de behandeling van patiënten met een verhoogde cholesterolwaarde en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. En al net zo lang hebben patiënten last van de bijwerkingen. Maar nu is er een betaalbaar alternatief.

Het staat onomstotelijk vast dat verlaging van het LDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Bij de behandeling van patiënten met een verhoogde cholesterolwaarde worden we beperkt in onze mogelijkheden doordat patiënten bijwerkingen aangeven bij het gebruik van statines, met name spierpijn. Dat heeft statines de afgelopen jaren een slechte naam bezorgd, vooral door toedoen van de media. Veel mensen hebben al spierpijn zodra ze het woord ‘statine’ horen.

In een recente metanalyse blijken statine-geassocieerde bijwerkingen voor te komen bij slechts 9,1% van de patiënten.1 Ondanks de slechte naam die statines lijken te hebben, is het percentage patiënten dat een statine slikt behoorlijk toegenomen. Toch blijkt meer dan 70% van de patiënten met hart- en vaatziekten in Nederland een LDL-cholesterolwaarde te hebben boven 1,8 mmol/l, de streefwaarde voor patiënten ≤ 70 jaar die is vastgelegd in de multidisciplinaire richtlijn ‘Cardiovasculair risicomanagement’.2 Dit betekent dus dat…

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk Oostindjer, Oldenzaal: drs. A. Oostindjer, huisarts en kaderhuisarts hart- en vaatziekten. Erasmus MC, afd. Interne Geneeskunde, Rotterdam: dr. J.E. Roeters van Lennep, internist-vasculair geneeskundige.

Contact A. Oostindjer (aoostindjer@googlemail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Andrew Oostindjer ICMJE-formulier
Jeanine E. Roeters van Lennep ICMJE-formulier
Bempedoïnezuur verlaagt risico op eerste cardiovasculair event
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties