‘Rode gist rijst’ als cholesterolverlager?

Een waarschuwing is op zijn plaats
Stand van zaken
20-07-2016
J.R.B.J. (Koos) Brouwers, Jeanine E. Roeters van Lennep en Angela H.E.M. Maas
  • ‘Rode gist rijst’ (rode gefermenteerde rijst, RGR) wordt in de lekenpers aanbevolen als middel om de cholesterolwaarde te verlagen. Dit voedingssupplement bevat van nature een statine, monacoline K.
  • Patiënten die RGR willen gebruiken, dienen het advies te krijgen alleen producten van gerenommeerde farmaceutische bedrijven in te nemen. De apotheker kan hierover adviseren.
  • De gebruiker van RGR dient gewezen te worden op de potentiële geneesmiddelinteracties en ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap.
  • RGR lijkt beter getolereerd te worden dan statines. Dit verschil in tolerantie is terug te voeren op de gebruikte doseringen. De dagdosering van RGR bevat gemiddeld minder statine dan de normdosering voor statines.
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet op korte termijn de voedingssupplementen met RGR die in Nederland beschikbaar zijn testen om inzicht te krijgen in de kwaliteit.
  • Verplichte registratie van RGR als kruidengeneesmiddel lijkt nodig om de kwaliteit en het monacolinegehalte te waarborgen en om de gezondheidsrisico’s te verminderen.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing