Niet-farmacologische behandeling van hartfalen: implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) en cardiale-resynchronisatietherapie

Klinische praktijk
I.C. van Gelder
M.D. Smit
W. Nieuwland
D.J. van Veldhuisen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2238-44
Abstract

Samenvatting

- Niet-farmacologische behandeling van hartfalen, in het bijzonder een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) en cardiale-resynchronisatietherapie ofwel biventriculaire kamerstimulatie, verbetert symptomen en overleving bij patiënten met hartfalen.

- Na een eerdere hartstilstand is een ICD bij veel patiënten met hartfalen geïndiceerd, tenzij er reversibele oorzaken worden aangetoond.

- Geselecteerde patiënten met een linkerventrikelejectiefractie ≤ 35 op basis van ischemische (meer dan 40 dagen na myocardinfarct) of niet-ischemische cardiomyopathie komen in aanmerking voor ICD-implantatie als primaire preventie van acute hartdood.

- Patiënten die ondanks maximaal medicamenteuze therapie ernstige symptomen blijven houden, een linkerventrikelejectiefractie ≤ 35 en een breed QRS-complex hebben, komen in aanmerking voor cardiale-resynchronisatietherapie ter verbetering van symptomen en overleving.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2238-44

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Cardiologie: mw.dr.I.C.van Gelder, hr.dr.W.Nieuwland en hr.prof.dr.D.J.van Veldhuisen, cardiologen; mw.drs.M.D.Smit, student geneeskunde.

Contact mw.dr.I.C.van Gelder (i.c.van.gelder@thorax.umcg.nl)

Ook interessant

Reacties