Nefrotisch syndroom als paraneoplastisch verschijnsel van de ziekte van Hodgkin bij twee kinderen

Klinische praktijk
M.F. Raphaël
J.W. Groothoff
H. van den Berg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1595-8
Abstract

Samenvatting

Een 13-jarig meisje en een 3-jarige jongen presenteerden zich met de klinische symptomen van een nefrotisch syndroom. Later kregen zij een zwelling in de hals door de ziekte van Hodgkin. De nieraandoening bleek een paraneoplastisch verschijnsel te zijn bij de ziekte van Hodgkin. De chemotherapie die voor deze maligniteit werd gegeven, deed ook het nefrotisch syndroom verdwijnen. Eén van de patiënten kreeg enkele jaren later een recidief van het nefrotisch syndroom in samenhang met een recidief van de ziekte van Hodgkin, maar kon ook toen met succes worden behandeld. Het nefrotisch syndroom als paraneoplastische uiting bij de ziekte van Hodgkin is een zeldzaam verschijnsel. Men veronderstelt dat een T-celdisfunctie leidt tot productie van cytokinen die de glomerulaire membraan permeabel maken. Deze disfunctie is niet alleen aanwezig ten tijde van actieve ziekte, hetgeen zou kunnen verklaren dat het paraneoplastische syndroom op een ander moment dan de maligniteit kan ontstaan of recidiveren. Het is van belang een paraneoplastisch syndroom als zodanig te onderkennen omdat vaak uitsluitend behandeling van de maligniteit noodzakelijk is.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, locatie Emma Kinderziekenhuis, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Kinderoncologie: mw.M.F.Raphaël, assistent-geneeskundige (thans: Juliana Kinderziekenhuis, Den Haag); dr.H.van den Berg, kinderarts-hemato-oncoloog.

Afd. Kindernefrologie: J.W.Groothoff, kinderarts-nefroloog.

Contact dr.H.van den Berg (h.vandenberg@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties