Naleving van mammacarcinoom-richtlijnen in de regio van het Integraal Kankercentrum Zuid, 2003/'04

Onderzoek
C.J.G. van den Hurk
L.V. van de Poll-Franse
M.C.B.J.E. Tutein Nolthenius-Puylaert
J.A. Roukema
M.J.C. van der Sangen
G.A.P. Nieuwenhuijzen
A.J.M. van den Eijnden-van Raaij
J.W.W. Coebergh
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:963-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan in hoeverre de ziekenhuizen in de regio van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ; Noord-Brabant en Noord-Limburg) voldeden aan de richtlijnen van de nota ‘De organisatie van diagnostiek en behandeling van mammapathologie in Nederland’ van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) uit 1999.

Opzet

Retrospectief, beschrijvend.

Methode

Met behulp van de kankerregistratie werd voor 16 (locaties van) algemene ziekenhuizen in de IKZ-regio het gemiddelde aantal mammacarcinoompatiënten per jaar vastgesteld. Vervolgens werden per ziekenhuislocatie in de periode 1 juli 2003-30 juni 2004 alle opeenvolgende patiënten geïncludeerd bij wie mammacarcinoom (invasief of in situ) werd gediagnosticeerd, totdat een derde van het jaarlijkse aantal behaald was. Van deze patiënten werden gegevens uit het medisch dossier verzameld waarmee kon worden nagegaan in hoeverre (de locaties van) de ziekenhuizen hadden voldaan aan de NABON-normen.

Resultaten

In totaal werden 581 mammacarcinoompatiënten geïncludeerd. De diagnostiek en behandeling verliepen gemiddeld genomen volgens de richtlijnen uit de NABON-nota. Mogelijkheden voor verbetering lagen vooral op het logistieke vlak. Er voldeed 1 ziekenhuis aan de norm om bij 90 van de patiënten binnen 2 dagen na de histologische naaldbiopsie te beschikken over de uitslag van het pathologisch laboratorium. Van de patiënten was 62 geopereerd binnen 3 weken nadat de noodzaak van een chirurgische ingreep duidelijk was geworden, terwijl de streefnorm 90 was. Radiotherapie begon gemiddeld 44 in plaats van 28 dagen na de laatste operatie. Het verschil tussen de ziekenhuizen in de invulling van de diagnostiek had vooral betrekking op het uitvoeren van de schildwachtklierbiopsie (bij 34-95 van de patiënten). Daarnaast was er veel diversiteit in het percentage patiënten dat werd behandeld binnen de gestelde tijdsduur van de pathologie-uitslag tot de eerste operatie (3-87) en van de laatste operatie tot het begin van de radiotherapie (0-46) of de chemotherapie (0-100).

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:963-8

Auteursinformatie

Integraal Kankercentrum Zuid, sector Onderzoek, Postbus 231, 5600 AE Eindhoven.

Elkerliek Ziekenhuis, locatie Helmond, afd. Pathologie, Helmond.

Mw.M.C.B.J.E.Tutein Nolthenius-Puylaert, patholoog.

St. Elisabeth Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Tilburg.

Hr.dr.J.A.Roukema, chirurg.

Catharina Ziekenhuis, Eindhoven.

Afd. Radiotherapie: hr.M.J.C.van der Sangen, radiotherapeut.

Afd. Chirurgie: hr.dr.G.A.P.Nieuwenhuijzen, chirurg.

Contact Mw.drs.C.J.G.van den Hurk en mw.dr.L.V.van de Poll-Franse, epidemiologen; mw.dr.A.J.M.van den Eijnden-van Raaij, biochemicus; hr.prof.dr.J.W.W.Coebergh, arts-epidemioloog (c.vd.hurk@ikz.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties