MRI-geleide brachytherapie bij prostaatkankerrecidief

Klinische praktijk
Max Peters
Marinus A. Moerland
Juus L. Noteboom
Wietse S. Eppinga
Jan J. Lagendijk
Jochem R.N. van der Voort van Zyp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1708
Abstract

Bijdragen in de rubriek ‘Nieuwe technieken’ gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

In de afgelopen decennia is het aantal patiënten dat bestraald wordt voor prostaatkanker toegenomen. Een deel van de patiënten ontwikkelt echter een recidief gedurende de follow-up, zowel na uitwendige bestraling als na brachytherapie. Bij veel patiënten blijft het recidief beperkt tot één lokalisatie in de prostaat. In het verleden werd bij diagnose van een recidief palliatieve, hormonale behandeling gestart. Beeldvormend onderzoek met een CT-scan was onvoldoende om het recidief nauwkeurig af te grenzen of metastasen uit te sluiten. Wanneer wél gekozen werd voor bestraling van het recidief, leidde dit vaak tot ernstige bijwerkingen. Door verbeteringen in de beeldvormende en bestralingstechnieken is het nu mogelijk om alleen het recidief lokaal te bestralen. Deze techniek bij een recidief van prostaatkanker na bestraling wordt ‘focale salvage’ genoemd.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Cancer Center, afd. Radiotherapie, Utrecht.

Dr. M. Peters, aios radiotherapie; dr.ir. M.A. Moerland, klinisch fysicus; dr. J.L. Noteboom, radiotherapeut-oncoloog; drs. W.S. Eppinga, radiotherapeut-oncoloog; prof.dr.ir. J.J. Lagendijk, fysicus; dr. J.R.N. van der Voort van Zyp, radiotherapeut-oncoloog.

Contact dr. M. Peters (m.peters-10@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Max Peters ICMJE-formulier
Marinus A. Moerland ICMJE-formulier
Juus L. Noteboom ICMJE-formulier
Wietse S. Eppinga ICMJE-formulier
Jan J. Lagendijk ICMJE-formulier
Jochem R.N. van der Voort van Zyp ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties