De meerwaarde van postmortaal radiologisch onderzoek

Minimaal invasieve obductie

Opinie
Paul van der Valk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4650
Abstract

Onlangs evalueerden Nederlandse onderzoekers de diagnostische waarde en de directe kosten van postmortaal radiologisch onderzoek. Heeft de minimaal invasieve obductie zijn meerwaarde voldoende bewezen? Wegen de voordelen ervan op tegen de hogere kosten? Wat is er voor nodig om deze nieuwe ontwikkeling in ziekenhuizen te implementeren?

De obductie wordt vandaag de dag vooral gebruikt om de kwaliteit van zorg te borgen: een laatste kans om de geleverde zorg te evalueren.1 Het is dan ook zorgelijk dat in de afgelopen decennia steeds minder obducties worden verricht.2 De redenen voor deze dalende trend zijn onder andere het grote vertrouwen in het medisch handelen onder clinici, meer nadruk op lichamelijke integriteit bij artsen en nabestaanden, en de kosten, terwijl de indicatie voor het verrichten van een obductie hetzelfde is gebleven.

De waarde van conventionele obductie

Een groot aantal studies laat zien dat een discrepantie tussen de klinische bevindingen en de uitkomst van de obductie geen zeldzaamheid is. De percentages variëren van 10 tot ongeveer 25%, en daarbij betreft het serieuze discrepanties, dat wil zeggen: bevindingen van obductie die – wanneer zij tijdens het leven bekend waren geweest –ten minste de behandeling of zelfs de uitkomst voor de…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Pathologie: prof.dr. P. van der Valk, patholoog.

Contact P. van der Valk (p.vandervalk@VUmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Paul van der Valk ICMJE-formulier
Minimaal invasieve obducties
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties