Minder vet of ander vet?

Klinische praktijk
M.B. Katan
S.M. Grundy
W.C. Willett
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:886-9
Abstract

Samenvatting

Momenteel is het gangbare voedingsadvies om, met het oog op hart -en vaatziekten, voedingsmiddelen met veel vet of met veel verzadigd vet en cholesterol te vervangen door voedingsmiddelen met veel complexe koolhydraten.

Vervanging van het vet door koolhydraten doet weliswaar de bloedconcentratie van ‘low-density’-lipoproteïne(LDL)-cholesterol dalen, maar ook die van ‘high-density’-lipoproteïne(HDL)-cholesterol, en dat laatste is juist nadelig voor het risicoprofiel aangaande hart- en vaatziekten.

Overgewicht, een andere risicofactor, lijkt evenmin teruggedrongen te worden door vetbeperking.

Een actueel voedingsadvies volgens gepubliceerde onderzoeksresultaten luidt: personen met overgewicht kunnen hun inneming van verzadigde vetzuren en transvetzuren het best verminderen door beperking van de consumptie van vetten uit melkproducten, vlees en geharde oliën (toegepast in koekproducten en in horecaproducten die bereid zijn in harde frituurvetten), en bovendien zouden zij minder producten met toegevoegde suikers en gezuiverd zetmeel moeten gebruiken. Koolhydraten zouden vooral verkregen moeten worden uit fruit, groenten, peulvruchten en volkorenproducten. Personen die ongeveer op hun ideale gewicht zitten, zouden de verzadigde vetzuren en transvetzuren in de voeding vooral door onverzadigde plantaardige oliën moeten vervangen, en producten met gezuiverde koolhydraten door fruit, groenten en volkorenproducten.

Auteursinformatie

Landbouwuniversiteit, afd. Humane Voeding en Epidemiologie, Bomenweg 2, 6703 HD Wageningen.

Prof.dr.M.B.Katan, voedingskundige.

Harvard University, Harvard School of Public Health, Department of Nutrition, Boston, USA.

S.M.Grundy, MD, PhD, lipidoloog.

University of Texas, Southwestern Medical Center, Center for Human Nutrition and Department of Clinical Nutrition, Dallas, USA.

W.C.Willett, MD, Dr.PH, epidemioloog.

Contact prof.dr.M.B.Katan

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties