Medicamenteuze behandeling van erectiestoornissen bij cardiovasculair belaste patiënten

Klinische praktijk
E.J.H. Meuleman
J.H. Kingma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:167-71
Abstract

Samenvatting

- Een erectiestoornis is een frequent voorkomende aandoening bij cardiovasculair belaste patiënten. Sinds de komst van orale erectieondersteunende medicatie vragen patiënten zich af hoe veilig seksuele activiteit is bij cardiovasculaire ziekte in het algemeen en bij het gebruik van erectieondersteunende medicatie in het bijzonder.

- Coïtus met een vaste partner geeft geen grotere cardiovasculaire belasting dan een normale dagelijkse activiteit, zoals strijken, 2 kilometer wandelen op vlak terrein, behangen, het spelen van een partijtje golf of tuinieren.

- Het relatieve risico op myocardinfarct bij seksuele activiteit voor patiënten met een stabiele hartziekte is niet beduidend hoger dan voor gezonden.

- Er is bij sildenafilgebruikers geen verhoogde incidentie van ziekte en sterfte door hart- en vaataandoeningen.

- Sildenafil is gecontraïndiceerd bij patiënten die langwerkende nitraten gebruiken of bij wie de noodzaak bestaat van het gebruik van kortwerkende nitraten, omdat de combinatie kan leiden tot scherpe bloeddrukdaling. Er zijn geen interacties gevonden met β-blokkers, calciumantagonisten, thiazide- en lisdiuretica en angiotensineconverterend-enzym(ACE)-remmers.

- Bij patiënten met een erectiestoornis dient men voorafgaande aan een symptomatische (medicamenteuze) behandeling aandacht te besteden aan de seksuologische, psychosociale en medische achtergronden van de stoornis.

- Secundaire preventie van atherosclerotische risicofactoren is ook van belang: regulatie van de bloeddruk, bloedsuikerconcentratie, hyperlipidemie en overgewicht, en verandering van leefstijl (stoppen met roken, aanpassing van voeding en meer lichamelijke inspanning).

- Patiënten met een te kleine cardiale belastbaarheid moet men aanraden af te zien van behandeling van de erectiestoornis.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Urologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Dr.E.J.H.Meuleman, uroloog.

Rijksuniversiteit, afd. Klinische Farmacologie, Groningen.

Prof.dr.J.H.Kingma, farmacoloog.

Contact dr.E.J.H.Meuleman (e.meuleman@mailbox.kun)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties