Gunstig effect van sildenafil op erectiele disfunctie bij patiënten na radiotherapie voor prostaatkanker; gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd en gekruist onderzoek

Onderzoek
L. Incrocci
W.C.J. Hop
A.K. Slob
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1687-90
Abstract

Samenvatting

Doel

Het bepalen van de werkzaamheid van sildenafil bij patiënten met erectiele disfunctie na uitwendige radiotherapie voor prostaatkanker.

Opzet

Gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd en gekruist onderzoek.

Methode

406 patiënten met vermelding van erectiestoornissen in de status, bij wie de bestraling tenminste 6 maanden geleden was beëindigd, werden per post benaderd. Zij waren bestraald met uitwendige radiotherapie; 60 patiënten namen deel aan een 12 weken durende studie. Zij kregen gedurende 2 weken 50 mg sildenafil(citraat) of placebo; in week 2 kon de dosering verhoogd worden tot 100 mg bij onvoldoende effect. In week 6 kregen de patiënten het andere middel. De ‘Internationale index van erectiele functie’ (IIEF), een gevalideerde vragenlijst, werd gebruikt; ook werden bijwerkingen genoteerd. Na de dubbelblinde studie konden patiënten doorgaan in een ongeblindeerde studie voor 6 weken.

Resultaten

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 68 jaar. Alle patiënten maakten het dubbelblinde onderzoek af. Voor de meeste vragen van de IIEF was er met sildenafil een significante verhoging van de gemiddelde scores vergeleken met de uitgangsscores, maar niet met placebo. Geslaagde coïtus werd gerapporteerd door 55 van de patiënten met sildenafil, tegen 18 met placebo. Van de patiënten verhoogde 90 de dosis naar 100 mg sildenafil, in de placebogroep verhoogde 100 de dosis. Bijwerkingen waren licht. De patiënten die doorgingen in de ongeblindeerde studie bereikten dezelfde resultaten als in de dubbelblinde.

Conclusie

Sildenafil verbeterde de erectiele functie bij circa de helft van de patiënten met erectiele disfunctie na uitwendige radiotherapie voor prostaatkanker en werd goed verdragen.

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, locatie Daniel den Hoed Kliniek, Postbus 5201, 3008 AE Rotterdam.

Afd. Radiotherapie: dr.L.Incrocci, radiotherapeut-oncoloog.

Afd. Epidemiologie en Biostatistiek: dr.ir.W.C.J.Hop, statisticus.

Afd. Voortplanting en Ontwikkeling: prof.dr.A.K.Slob, medisch fysioloog-seksuoloog.

Contact dr.L.Incrocci (l.incrocci@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties