Erectiestoornissen: de actuele situatie

Opinie
M.W. Hengeveld
W.L. Gianotten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1381-4
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 1404.

In dit tijdschriftnummer en in twee eerdere nummers is een aantal artikelen opgenomen over de prevalentie en de behandeling van erectiestoornissen, alle van vóór de introductie van sildenafil in ons land.1-6 Deze publicaties vormen de aanleiding om stil te staan bij de volgende vragen: Hoe zit het nu eigenlijk met de prevalentie van de erectiestoornissen? Wat betekent dit voor de rol van de huisarts bij de diagnostiek en de behandeling? Zijn de patiënten wel tevreden over de behandelingen? En zou sildenafil als geneesmiddel tegen een ziekte eigenlijk niet door de ziektenkostenverzekering vergoed moeten worden?

de overschatte prevalentie van erectiestoornis: een kwestie van definitie

Falende erectie (ook wel ‘erectiele disfunctie’) is ‘het onvermogen om een adequate erectie te krijgen of in stand te houden tot het einde van de seksuele activiteit’.7 Is er in zo'n geval ook sprake van een ziekte…

Auteursinformatie

Erasmus Universitair Medisch Centrum, afd. Psychiatrie, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Universitair Medisch Centrum, afd. Medische Seksuologie, Utrecht.

W.L.Gianotten, arts-psychotherapeut en seksuoloog (tevens: Erasmus Universitair Medisch Centrum, afd. Gynaecologie en Obstetrie, Rotterdam; Revalidatie-instelling De Hoogstraat, Utrecht; Revalidatie-instelling De Trappenberg, Huizen).

Contact Prof.dr.M.W.Hengeveld, psychiater en seksuoloog (hengeveld@psyd.azr)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties