Manipulatieve therapie bij acute lage rugpijn

Loes van der Laak
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1675

artikel

Ook bij patiënten met acute lage rugpijn is manipulatieve therapie van de wervelkolom niet effectiever dan andere behandelingen, ‘sham’-therapie of als aanvullende behandeling. Tot die conclusie komen Sidney Rubinstein (VUmc) en collega’s in een geüpdatet Cochrane-review (Cochrane Database Syst Rev. 2012;9:CD008880). Al in een eerdere Cochrane-review kwamen zij tot de conclusie dat ‘spinal manipulative therapy’ (SMT) niet beter, maar ook niet slechter is dan andere effectieve behandelingen voor chronische lage rugpijn (Cochrane Database Syst Rev. 2011;2:CD008112).

De onderzoekers analyseerden 20 RCT’s met in totaal 2674 patiënten naar de effectiviteit van SMT bij patiënten met acute lage rugpijn (< 6 weken). 12 trials waren nieuw, slechts 6 studies hadden een laag risico op bias.

De auteurs vonden dat SMT niet leidde tot minder pijn of sneller herstel en functioneren in vergelijking met andere behandelingen, placebo-SMT of als aanvullende behandeling. 1 studie toonde een uitzondering: een klein klinisch kortetermijneffect op de verlichting van de pijn in vergelijking met andere interventies, en op de functionele status als SMT toegevoegd werd aan een andere interventie.

Helaas bestond een groot deel van de geïncludeerde studies uit kleine studiegroepen en was het risico op bias in twee derde van de trials hoog. Bovendien was er heterogeniteit tussen de vergeleken behandelingen en de beoefenaars - chiropractors, manuele therapeuten en osteopaten.

De huidige NHG-standaard beveelt manipulatietherapie niet aan in de acute fase. Op basis van deze studie lijkt er geen aanpassing te hoeven komen. Volgens de auteurs moeten artsen een verwijzing voor SMT baseren op de kosten, de voorkeur van patiënt en zorgverlener, en de veiligheid van de verschillende behandelopties.

(Bijdrage: Loes van der Laak.)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Lage rugpijn is een fenomeen dat bij ons in de praktijk van musculoskeletale echografie regelmatig gezien wordt. Als aanvulling op het artikel zou ik willen stellen dat de oorzaak van acute lage rugpijn vaak echografisch gevonden kan worden in de zin van een kleine bloeding of een kleine surmenage (triggerpoint) gevonden kan worden in de verschillende spiertrajecten van het sacrale en SI gebied. Men kan daarbij denken aan een afwijking in de laag lumbale lange rugspieren, soms in de quadratus lumborum, soms in enkele inserties van de gluteus maximus op het coccygis of sacrum met een surmenage aspect waarbij er enkele inserties ook als anatomische variant kunnen uitstralen over de sacrumrand heen naar craniomediaal waarbij ze dan insereren op de fascia thoracolumbalis. Vooral deze laesies geven vaak de suggestie van SI problemen. Wanneer men dergelijke laesies vindt, een bloeding natuurlijk uitgesloten, zou men kunnen overwegen deze laesies te infiltreren onder echogeleide met een mix van 10% Depomedrol op 90% Marcaine. Hieruit volgt vaak directe pijnvrijheid door de Marcaine en naderhand vaak een goede regeneratie onder invloed van de mee gespoten Depomedrol.   We hebben met deze methode veelal goed succes. H. Avenarius, Echografiepraktijk Het Twenthe Centrum Almelo