Maagdenvliesmythes

Maagdenvliesmythes
Karen van Weelden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1244

artikel

Hardnekkige mythes rondom het maagdenvlies zorgen ervoor dat sommige culturen een intact hymen zien als het teken van maagdelijkheid. De vraag om een maagdenvliesreconstructie is dan meestal ook gebaseerd op onjuiste aannames, zo melden Bianca van Moorst en collega’s (Eur J Contracept Reprod Health Care. 2012; epub 31 januari).

Zij selecteerden 92 vrouwen die in de periode 2007-2009 het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het AMC bezochten voor een maagdenvliesreconstructie, van wie er 10 door taalproblemen afvielen. De overige 82 vrouwen van overwegend Turkse en Marokkaanse afkomst kwamen 4 keer terug voor een gesprek, uitleg over de procedure, het beantwoorden van vragen en een evaluatie van de huwelijksnacht.

39 vrouwen (48%) hadden in het verleden te maken gehad met seksueel misbruik en 30 (37%) hadden 1 of meer abortussen ondergaan. Kennis over de vrouwelijke genitaliën ontbrak bij 57% van de vrouwen en 35% hoopte door de hersteloperatie tijdens de huwelijksnacht bloed te verliezen en strak genoeg aan te voelen voor hun echtgenoot. Angst voor verbanning uit de familie of eerwraak speelde bij 89% een grote rol. Uiteindelijk ondergingen 24 vrouwen een reconstructie; de overigen kozen andere opties, zoals het gebruik van een zakje bloed of het inbrengen van een pil die tijdens het vrijen een rode kleurstof afgeeft. Van de geopereerde vrouwen kwamen er 19 terug voor evaluatie na de huwelijksnacht, waarin slechts 2 vrouwen bloed hadden verloren en de rest alsnog naar een andere oplossing had gezocht.

De hymenreconstructie leidt dus niet tot bloedverlies tijdens de huwelijksnacht zoals veel vrouwen verwachten, aldus de onderzoekers. Bovendien moeten zij vaak voldoen aan het beeld dat mannen hebben van een maagdelijke nauwe vagina. Van Moorst et al. pleiten dan ook voor de invoering van uitgebreide uitleg en voorlichting om maagdenvliesmythes de wereld uit te helpen.

(Bijdrage: Karen van Weelden.)

Ook interessant

Reacties