Geen verbod op ‘herstel maagdenvlies’

Opinie
Antina de Jong
Gert van Dijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4971
Abstract

Maagdenvliesherstel is ‘eergerelateerd geweld’, volgens de begin dit jaar verschenen Actieagenda Schadelijke Praktijken. Een verbod dreigt. Maar volgens de auteurs zijn daar onvoldoende argumenten voor.

Als een vrouw vraagt om herstel van haar maagdenvlies, mogen artsen daar dan op ingaan? Volgens ministers De Jonge (VWS) en Dekker (Rechtsbescherming) niet. In de begin dit jaar verschenen Actieagenda Schadelijke Praktijken wordt maagdenvliesherstel ‘eergerelateerd geweld’ genoemd en daarom zonder verdere argumentatie afgewezen. In de media zegt minister De Jonge: ‘De ingreep deugt niet. Het is kwalijk. We moeten ervan af.’ Wij vinden echter dat er onvoldoende argumenten zijn voor een verbod op maagdenvliesherstel. Omdat het hymen geen ‘vlies’ is en niets zegt over maagdelijkheid, gebruiken wij hierna overigens de meer neutrale term ‘ingreep aan het hymen’, hoewel ook die niet volledig juist is.

Leeftijd

Als vrouwen om een ingreep aan het hymen vragen, is dat doorgaans voorafgaand aan hun huwelijksnacht. Dit omdat ze volgens henzelf of volgens hun omgeving moeten bloeden tijdens de ‘eerste’ geslachtsgemeenschap. Het idee dat de maagdelijkheid van een vrouw bewezen moet worden, leeft onder…

Auteursinformatie

Contact Artsenfederatie KNMG, Utrecht: dr.mr. A. de Jong, jurist en ethicus; drs. G. van Dijk, ethicus

Belangenverstrengeling

Contact: A. de Jong (a.de.jong@knmg.nl)

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Antina de Jong ICMJE-formulier
Gert van Dijk ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties