Kwaliteitscontrole op DNA-diagnostiek bij erfelijke aandoeningen

Klinische praktijk
A.M.W. van den Ouweland
H. Scheffer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:125-9
Abstract

Samenvatting

- De laboratoria die diagnostisch onderzoek doen naar erfelijke aandoeningen en de specialisten die erfelijkheidsvoorlichting verzorgen, zijn gevestigd in klinisch genetische centra. De DNA-diagnostieklaboratoria vallen onder de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen en hebben een ministeriële vergunning.

- De DNA-diagnostieklaboratoria zijn verenigd in het Landelijk Overleg DNA-diagnostiek, dat zich onder andere bezighoudt met kwaliteitscontrole. Het grote aantal aanvragen en de ingrijpende consequenties voor de patiënt en diens familieleden nopen tot hoge kwaliteitsnormen.

- De laboratoria hebben een werkverdeling gemaakt voor de analyse van de meeste aandoeningen, om ondanks de zeldzaamheid van de meeste erfelijke aandoeningen toch expertise te kunnen opbouwen en onderhouden.

- Voor een goede behandeling van aanvragen van DNA-diagnostiek is het van belang het patiëntenmateriaal rechtstreeks te sturen naar het laboratorium dat gespecialiseerd is in de betreffende aandoening, het aanvraagformulier volledig in te vullen en de patiëntgegevens op de bloedbuis te vermelden.

- Een regelmatig bijgewerkt overzicht van de DNA-diagnostiek in Nederland is te vinden op http://www.unimaas.nl/~LOD/lod.htm. Hier staan indicaties per centrum en informatie zoals benodigd materiaal en maximale uitslagtermijn.

Auteursinformatie

Erasmus Universitair Medisch Centrum, afd. Klinische Genetica, sectie DNA-diagnostiek, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Mw.dr.ir.A.M.W.van den Ouweland, moleculair-geneticus.

Rijksuniversiteit, disciplinegroep Medische Genetica, afd. DNA-diagnostiek, Groningen.

H.Scheffer, moleculair-geneticus.

Contact mw.dr.ir.A.M.W.van den Ouweland

Verantwoording

Namens de Kwaliteitscommissie van het Landelijk Overleg DNA-diagnostiek, waarvan de leden achteraan dit artikel worden genoemd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties