Kortdurend antibiotica bij intra-abdominale infectie?

Opinie
Marja A. Boermeester
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9501

Van oudsher worden patiënten met een intra-abdominale infectie, zoals veroorzaakt door een darm- of maagperforatie, behandeld met antibiotica. De richtlijn van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) adviseert ofwel de combinatie van een cefalosporine met metronidazol, en optioneel een aminoglycoside, ofwel amoxicilline/clavulaanzuur met een aminoglycoside gedurende 5 tot 14 dagen.1 In de Amerikaanse richtlijn is de duur van de behandeling 5 tot 7 dagen, maar vooral afhankelijk van de klinische respons.2

In de praktijk blijkt dat de duur van de antibioticabehandeling vaak langer is, namelijk 10 tot 14 dagen.3 Naast antibiotica moet de anatomische bron van de infectie onder controle worden gebracht, waarvoor meestal een laparotomie nodig is. Bij adequate eliminatie van de infectiebron zou een behandeling van 3 tot 5 dagen weleens genoeg kunnen zijn.

Onlangs publiceerde een Amerikaans-Canadese onderzoeksgroep de resultaten van de ongeblindeerde, multicentrische, gerandomiseerde STOP-IT-trial (STOP-IT staat voor ‘Study to optimize peritoneal infection…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Contact Prof.dr. M.A. Boermeester, chirurg en klinisch epidemioloog (m.a.boermeester@amc.uva.nl)

Auteur Belangenverstrengeling
Marja A. Boermeester ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Armand
Girbes

Dank voor deze uitstekende analyse en commentaren, die terecht tegenwicht gaan geven aan overhaaste eventuele conclusies dat vanaf nu - ook bij kritiek zieke patiënten op de IC - een korte behandeling met antibiotica gegeven kan worden aan patiënten met een intra-abdominale infectie omdat dit uit "een NEJM-publicatie" bleek. Het zou niet de eerste keer zijn dat op basis van slechts één (NEJM-)trial overhaaste conclusies, protocollen en richtlijnen worden vastgesteld in Nederland.

Armand Girbes

Hoogleraar IC-geneeskunde, VUmc