Koffieconsumptie en het risico van diabetes mellitus type 2

Klinische praktijk
R.M. van Dam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1821-5
Abstract

Samenvatting

- Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken in Nederland.

- Cafeïne kan acuut de insulinegevoeligheid verlagen, maar het is niet duidelijk of tolerantie voor dit effect optreedt na regelmatige inneming op de lange termijn. Bovendien is het plausibel dat de effecten van koffie anders zijn dan die van cafeïne. Koffie bevat honderden stoffen en er zijn aanwijzingen dat bepaalde bestanddelen het effect van cafeïne gedeeltelijk tegengaan of een onafhankelijk gunstig effect hebben.

- Inneming van de koffiebestanddelen chlorogeenzuur, quiniden, lignanen en trigonelline verbeterden het glucosemetabolisme in dierexperimenteel onderzoek.

- Het verband tussen gebruikelijke koffieconsumptie en het risico van diabetes mellitus type 2 is onderzocht in 12 cohortonderzoeken in Europa, de VS en Japan. Over het algemeen ging een hoge consumptie van koffie samen met een substantieel lager risico van type 2-diabetes.

- Deze resultaten waren voor cafeïnehoudende koffie vergelijkbaar met die voor cafeïnevrije koffie, hetgeen wijst op een effect van niet-cafeïnebestanddelen van koffie.

- Identificatie van deze bestanddelen zou kunnen leiden tot de selectie of de ontwikkeling van koffiesoorten met gunstigere gezondheidseffecten.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1821-5

Auteursinformatie

Hr.dr.R.M.van Dam, epidemioloog (rvandam@hsph.harvard.edu).

Contact Harvard School of Public Health, Department of Nutrition, 665 Huntington Avenue, Building 2, Boston MA 02115, VS (rvandam@hsph.harvard.edu)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties