Een jongen met vermoeidheidsklachten en buikpijn

Klinisch denken en beslissen in de praktijk

Klinische praktijk
Erim van Os
Cees Noordam
W. (Peter) Hart
Jos M.T. Draaisma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B87
Abstract

Inleiding

Ziektegeschiedenis

Patiënt A, een 14-jarige jongen, bezocht zijn huisarts in verband met sinds 5 maanden bestaande klachten over moeheid, buikpijn, misselijkheid, braken en verminderde eetlust. Vanwege deze klachten had hij het sporten – hij speelde basketbal – op moeten geven. Daarnaast sliep hij meer dan normaal en had hij last van koude handen en voeten. De defecatiefrequentie was wat verminderd. Zijn schoolprestaties waren onveranderd.

De moeder van patiënt was bekend wegens een hypothyreoïdie waarvoor zij levothyroxine gebruikte. Zijn vader had een psoriasis guttata. Een oudere broer had een allergie voor huisstofmijt, graspollen en boompollen.

Bij lichamelijk onderzoek zag de huisarts een magere, wat trage jongen, met een lengte van 175,5 cm (SD: +0,5), een gewicht van 51,8 kg (SD: –1) en een pols van 80/min. Zijn temperatuur was 37,3°C. Hij had koude acra en een droge huid. De schildklier was niet palpabel of drukpijnlijk, er was geen exoftalmie. Het…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Kindergeneeskunde, Nijmegen.

Drs. E. van Os, arts in opleiding tot kinderarts (thans: kinderarts, Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem); dr. C. Noordam, kinderarts-endocrinoloog; dr. J.M.T. Draaisma, kinderarts.

Dr. W. Hart, internist n.p., Naarden.

Contact drs. E. van Os (erimvanos@gmail.com)

Verantwoording

De ervaren clinici aan wie om commentaar werd gevraagd, waren niet betrokken bij de behandeling van de patiënt. Zij beantwoordden de vragen op grond van de informatie die tot dan toe gegeven was, zonder verdere voorinformatie of gebruik van uitgebreide bronnen. Zij blijven anoniem en worden, ondanks een substantiële inbreng, niet genoemd in de auteurslijst.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 1 december 2008

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In deze beschrijving van de ziektegeschiedenis worden de laboratoriumafwijkingen genoemd die bij patiënten met een hypothyreoïdie gevonden kunnen worden. Hieraan kan er nog één toegevoegd worden, namelijk een verhoogd serumcreatinine [1]. De nierfunctiestoornis kan aanzienlijk zijn. De beschreven patiënt had een serumcreatinine tegen de bovengrens van normaal en het zou me niet verbazen als deze na behandeling met schildklierhormoon flink gedaald was. Bij patiënten met een onbegrepen nierfunctiestoornis is het aan te bevelen de schildklierfunctie te bepalen [1]!

Literatuur

[1] Conner A, Taylor JE. Renal impairment resulting from hypothyroidism. NDT Plus 2008;6:440-1.

Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden

C. Halma, internist