Keuze van heupprothese voor patiënten jonger dan 50 jaar

Klinische praktijk
B.W. Schreurs
V.J.J.F. Busch
R.P.H. Veth
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1918-22
Abstract

Samenvatting

- Er is geen consensus over het type heupprothese dat het best gebruikt kan worden bij patiënten onder 50 jaar met heupproblemen.

- Bij patiënten onder de 50 jaar worden vaak ongecementeerde totaleheupprothesen of ‘resurfacing’ prothesen geplaatst, en in mindere mate gecementeerde heupprothesen.

- Voor een goed resultaat van een heupprothese kan als definitie worden gehanteerd dat 10 jaar na plaatsing meer dan 90 van de heupimplantaten nog in situ is.

- Er zijn geen vergelijkende studies beschikbaar.

- In de literatuur zijn wel studies bekend over gecementeerde totaleheupprothesen bij patiënten onder 50 jaar bij wie na 10 jaar inderdaad nog meer dan 90 van de implantaten in situ is.

- Er zijn geen studies bekend met ongecementeerde en resurfacing prothesen bij jonge patiënten bij wie na 10 jaar nog meer dan 90 van de implantaten in situ is.

- In de op grote aantallen gebaseerde Scandinavische heupregisters werd het hoogste aantal prothesen dat na 10 jaar nog in situ is gezien bij de gecementeerde heupprothese.

- Op basis hiervan kan geen voorkeur worden uitgesproken voor een resurfacing prothese boven een gecementeerde heupprothese bij jonge patiënten.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1918-22

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Orthopedie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Hr.dr.B.W.Schreurs en hr.prof.dr.R.P.H.Veth, orthopedisch chirurgen; hr.V.J.J.F.Busch, arts in opleiding tot chirurg.

Contact hr.dr.B.W.Schreurs (b.schreurs@orthop.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties